Meditation for

Begyndere

Der mange måder at meditere på, og hvis du aldrig har prøvet meditation før, kan det være en god idé at prøve forskelligt for at finde dèt der fungerer bedst for dig.

Her får du ideer til et par metoder, som du kan afprøve. Det kan både være en guide til meditation for begyndere, men du kan sagtens bruge disse teknikker, selvom du har mediteret før.

Meditation med kroppen

Der findes forskellige meditationsøvelser, hvor meditation med kroppen er enkelt at kaste sig over.

Læg dig på ryggen på gulvet eller en madras.

Begynd så med et par dybe vejrtrækninger og lad din opmærksomhed søge mod kroppen.

Begynd så at gennemgå kroppen trin for trin, start ved fødderne.

Tænk på fødderne, mærk at de bliver afslappede. Fortsæt videre til knæene og mærk, om de er afslappede.

Hvis de ikke er afslappede, så forsøg med fokus på dem, at få knæene til at slappe af.

På denne måde gennemgås hele kroppen. Hvor meget du vil gå i detaljer er helt op til dig selv. I princippet kan du fortsætte med små dele af kroppen som kæbe, tunge, mavesæk og så videre.

Mærk også efter undervejs, om det gør ondt nogen steder, eller om kroppen har det godt.

Denne måde at meditere på er god til at starte med, fordi vi har et sted at holde fokus. Det giver et alternativ til alt det andet, som vi gerne vil tænke på, og man vil opleve en ro. Derudover bliver du med denne metode opmærksom på spændinger i kroppen, og måske får du mulighed for at give slip på nogen af dem.

Ulempen ved denne form for meditation kan være, at du nemt kommer til at falde i søvn, hvis du er træt. Så forsøg dig med denne teknik, når du er frisk.

lær meditation vejrtrækning

Siddende meditation med lukkede øjne

Prøv også at meditere siddende med øjnene lukkede.

Når du ser billeder af meditation, sidder man ofte i skrædderstilling.

Skrædderstilling er ikke nødvendigt, hvis du sidder bedre på en anden måde, specielt ikke i starten. Det vigtigste er, at du sidder, så du kan trække vejret frit.

Prøv at rette opmærksomhed og fokus på et indre billede, din vejrtrækning eller hjerteslag. Det indre billede kan eksempelvis være en sky eller et billede af et lys.

Pointen i denne meditation er at lade tankerne være. Når en tanke presser sig på, skal du blidt skubbe den væk og lade opmærksomheden komme tilbage til sit fokuspunkt.

Det gode ved denne form for meditation er, at du øver kontrol af sindet og lærer at være bevidst om, når tankerne trænger sig på. Derudover lærer du at koncentrere sig selvom der kan være mange forstyrrende tanker.

Meditation med åbne øjne

Har du svært ved at holde dig vågen under meditation med lukkede øjne, kan du prøve at meditere med øjnene åbne.

Det er naturligvis en anelse mere vanskeligt, da du på den måde får en masse indtryk. Derfor kan du forsøge med at fokusere på noget fysisk. Det kan eksempelvis være et tændt stearinlys eller en blomst. Ellers er fremgangsmåden den samme som ovenfor.

Guidet meditation

Det er også en mulighed at bruge en guidet meditation. Det er en rigtig god måde at meditere på, og der er mange forskellige guidede meditationer.

Guidet meditation forgår ved, at du via højttalere eller i hovedtelefoner lytter til en stemme, der guider dig gennem meditationen.

Man finder sine favoritter efterhånden, og det kan være en god idé at prøve lidt forskellige guidede meditationer i starten. Det kan også være godt at bruge guidede meditationer for dem, som er mere rutinerede, da man tit kan lære en masse nyt.

Du kan finde guidede meditationer under lydbøger.

Hvor lang tid?

Hvor lang tid man mediterer, er helt op til den enkelte. Det kan være helt fint med 10 minutter.

De fleste vil kunne mærke en forskel ved at begynde at meditere på en af disse måder i 10 minutter om dagen.

Man kan også sagtens meditere i længere tid, og på bloggen vil der også findes indlæg om hvordan du kan gøre dette, og i hvilke sammenhænge, det vil være en fordel at bruge lidt længere tid på det.

Forhåbentlig har dette givet et overblik over, hvordan du nemt kan komme i gang med at meditere.

Det behøver ikke være en videnskab at komme i gang, og de fleste vil opleve positive forandringer på forholdsvis kort tid.