Åndedræt og meditation

Åndedræt og meditation?

Åndedrættet er vigtigt. Frisk luft og ilt til kroppen er livsvigtigt. Vi bruger ilt i cellerne, og uden ilt, kan du logisk nok ikke leve. Derfor trækker vi som mennesker i gennemsnit vejret 20.000 gange om dagen.

Åndedrættet er også vigtigt i forhold til mindfulness, da du kan fjerne stress, skabe klarhed og ro gennem åndedrættet.

Meditation og åndedræt

Når du bruger lungerne fuldt ud en gang om dagen, vil lungere bevare elasticiteten og være mere sunde. Det kan du gøre med forskellige åndedrætsteknikker. Du kan både holde lungerne sunde og samtidig mediterer med teknikker.

Åndedrætsteknikker bruges mange steder deriblandt yoga, tai chi og til meditation.

Læs også: Opvarmning til meditation

Åndedrætsteknik

En god øvelse er, at holde for det ene næsebor og trække vejret så dybt som muligt gennem det andet. Skift så næsebor og pust langsomt og helt ud af det modsatte. Gør det den anden vej næste gang. Det kendes også som en pranayama yogaøvelse.

Du vil sikkert opleve en følelse af afslapning i kroppen, men også en følelse af at være afslappet i sindet og på vej mod en meditativ tilstand. Netop derfor er det en god øvelse inden en meditation.

Hjælper mod stress

Du kan også vælge blot at trække vejret dybt et par gange. På den måde behøver du ikke fokusere på at holde for et næsebor. Det er en god idé også at øve i at gøre vejrtrækningerne langsomme og rolige. Hold en lille pause når du har trukket vejret ind, inden du puster ud igen. På samme måde når du puster ud.

Denne øvelse er også god, hvis du føler sig stresset og mangler overblik. Dybe vejrtrækninger giver ro til at få styr på situationen igen.

Læs også: Tips til at undgå at blive søvnig under meditation

Meditation på åndedræt

Du kan med fordel bruge denne video som inspiration når du kaster dig over at mediterer med fokus på åndrættet.

Se også dette

brug cOpvarmning til meditation
Tips

Opvarmning til meditation

Opvarmning til meditation kan være en god idé. Det kan godt virke lidt overflødigt, men det er et godt redskab til at løsne op for

lær meditation i hverdagen
Tips

Meditation i hverdagen

Du kan bruge meditation i hverdagen. Der findes mange forskellige typer meditation til mange forskellige formål. En type meditation, som måske vil gavne dig, er