Opvarmning til meditation

Opvarmning til meditation kan være en god idé. Det kan godt virke lidt overflødigt, men det er et godt redskab til at løsne op for spændinger og blokeringer i kroppen. Det er sværere at slappe af i kroppen og arbejde med åndedrættet, hvis du er anspændt(åndedræt og meditation). Det kan godt være ubevidste spændinger, som vi først opdager, når vi retter fokus mod kroppen.

De fleste kender til perioder med travlhed eller måske endda stress. Det kan sætte sig som fysiske spændinger; typisk i skuldre, nakke og ryg.

Øvelser til opvarmning

Stå med hoftebredde mellem fødderne og afslappede skuldre. Træk så skuldrene op mod ørerne (armene hænger stadig ned langs siden). Spænd op i skuldrene mens du presser dem så højt op mod ørerne som muligt på èn indånding. Når du ånder ud, lader du skuldrene falde langt ned igen. Gentag 3-5 gange.

Lad skuldrene slappe af, og flyt så fokus til nakken. Lad hovedet falde ned til den ene side, men kig stadig fremad. Lad det hænge her og mærk strækket på halsen og på siden af nakken. Lad hovedet tippe til modsatte side og gentag her. Gør det et par gange til hver side.

Lad nu hovedet falde fremover, så hele nakken strækkes. Lad det hænge tung med hagen mod brystet. Tip så hovedet bagover og kig op mod loftet. Det løsner både spændinger i nakken og på forsiden af halsen.

Ansigtet kan have mange spændinger. Prøv at lave nogle grimasser hvor du bevæger ansigtet så meget, som muligt. Bevæg munden, prøv at åbne den helt op. Rynk på panden og løft øjenbrynene. Helt ligesom hvis du gaber helt op og lukker, kan du løsne op i kæbens musklerne som generelt er en god øvelse i det daglige.

Resultater

Nu skulle du gerne mærke, at din krop føles mere afslappet og klar til at meditere.

Opvarmningsøvelserne behøver ikke vare mere end 5 minutter. Hvis du er vandt til at meditere uden opvarmning, vil du sikkert opleve, at du bliver hurtigere til at slappe af efter en kort opvarmning – og på den måde hurtigere opnår den meditative tilstand.

Kan også bruges på arbejdet

Øvelserne skal ikke nødvendigvis bruges inden meditation. Det kan også være nogle rigtig gode øvelser at bruge i frokostpausen på arbejdet. Specielt hvis man arbejder på kontor og sidder ved en computer i mange timer.

De fleste vil nikke genkendende til nakke- og rygsmerter eller ømhed. Det kan afhjælpes med disse øvelser et par gange om dagen, så kroppen får løsnet op og energien kan flyde mere frit.

Se også dette

lær meditation i hverdagen
Tips

Meditation i hverdagen

Du kan bruge meditation i hverdagen. Der findes mange forskellige typer meditation til mange forskellige formål. En type meditation, som måske vil gavne dig, er

brug Meditation i bevægelse
Tips

Meditation i bevægelse

Det er ikke nødvendigt at sidde stille, når du skal meditere. Meditation kan sagtens foregå i bevægelse. Man har i mange år praktiseret denne form