Meditation i hverdagen

Du kan bruge meditation i hverdagen. Der findes mange forskellige typer meditation til mange forskellige formål. En type meditation, som måske vil gavne dig, er meditation hvor du øver årvågenhed. Årvågenhed kan sammenlignes med at være i nuet. Når du bliver god til være årvågen i meditationen, bliver du også bedre til det i hverdagen.

Meditation med årvågenhed

Når du mediterer på denne måde, forsøger du at slippe ønsket om at kontrollere tankerne. Du forsøger at komme til det punkt, hvor man ikke vil noget og ikke skal noget.

Find din meditationsstilling og begynd at slappe af. Lav eventuelt opvarmningen inden. Begynd så at fokusere på at være til stede nu. Brug eventuelt åndedrættet som fokuspunkt det første stykke tid. Lad være med at give din tanker nogen betydning – lad dem passere, men ikke fanger din opmærksomhed. Betragt tankerne “udefra”. Tankerne er ubetydelige, så længe du ikke vælger at reagere på dem.

Denne type meditation er meget enkel, når du først kommer i gang. Du skal ikke kontrollere tankerne (eller noget andet), men blot være til stede og lade være med at give tankerne lov til at kontrollere dig.

Mindfulness

Dette er også en af teknikkerne indenfor mindfulness. Når du ikke længere reagerer spontant på sine tanker, men bliver god til betragte dem, har du mulighed for at se dine reaktionsmønstre. På den måde får du mulighed for at vælge hvordan du vil agere. Hvis du tidligere har reageret uhensigtsmæssigt på dine tanker, vil du nu opleve overskud til at tage et andet valg i en bedre retning.

Accept

Meditation handler også om at acceptere. Vi skal lære at acceptere, at vi ikke kan styre vores tanker. Ligesom vi ikke kan kontrollere vores følelser. Men vi kan lære at være i nuet og ikke lade os vildlede af tanker og følelser, som ofte drejer sig om fortid eller fremtid. For vi kan alligevel ikke være i fortiden eller fremtiden. Vi kan kun være her. Lige nu. Hvis vi accepterer dét, kan vi opnå fred i sindet.

Opmærksomhed i hverdagen

Hvis du er til stede i nuet med fokus, opmærksom og nærvær, vil du opdage, at du ikke spilder flere minutter eller timer på at drømme om hvad der skal ske efter arbejde. Eller når børnene er kommet i seng. Eller til næste sommerferie. Hvis du lærer at være i nuet, vil du blive mere produktiv på dit arbejde, nå mange flere ting i hverdagen – og samtidig føle et overskud. Andre mennesker vil opleve det som mere overskud og opmærksomhed, og du vil helt sikkert få positive reaktioner fra dine omgivelser.

Læs også: Hvad er den blå time?

Må man så ikke tænke på i morgen?

Man må selvfølgelig gerne tænke på i morgen. For at få det hele til at hænge sammen, er vi også nødt til at planlægge en smule. Men derfor kan man jo godt være opmærksom på, hvad man gør. Så kan man være fokuseret på at planlægge i morgen, så det ikke tager flere timer.

Det er selvfølgelig en proces at lære alle disse meditationsteknikker, og man kan ikke forvente, at det hele sker i dag. En god øvelse er at forsøge at være årvågen et par gange i løbet af dagen. Eksempelvis på arbejdet, når du laver mad eller vasker tøj. Forsøger du at få det overstået så du kan komme videre? Eller er du til stede til nu?

Se også dette